• AJ 1.C VÍTALA JAR!

          • 31.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            V stredu sme vyniesli Morenu a včera sme vítali jar. V kongresovej sále Mestského divadla sme si pozreli krásny program – ľudové tradície vítania jari v podaní detí z MŠ G. Haina a študentiek SPgŠ v Levoči. Po ukončení nás zaujali stánky, v ktorých boli rôzne nádherné výrobky z dielní šikovných rúk majstrov svojho remesla ... kraslice, zajačiky, kuriatka, korbáče, barančeky. Stánok mala aj naša škola. Boli v ňom výrobky našich šikovných detí pod vedením p. učiteliek a p. vychovávateliek.

            Ďakujeme.

            Pozrite sa na to vo fotogalérii.

            Pripravila: Mgr. M. Suchá

          • TRIDSAŤSEDMIČKA VÍTALA JAR!

          • 31.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Mesto Levoča aj tento rok opäť pripravilo pre Levočanov jarné podujatie - VITAJ JAR.

            Vo štvrtok, 30.3.2023, sa tak do priestorov kongresovej sály Mestského divadla vybrali aj naši žiaci, ktorí odprezentovali v našom stánku výrobky, ktoré vyrobili žiaci našej školy a sú spojené so sviatkami jari.

            V priebehu dňa sme mali možnosť nielen naše výrobky odprezentovať, ale videli sme aj prezentáciu remesiel zameraných na tradície a zvyklosti spojené s jarou, ale aj rôzne zaujímavé ukážky dobovej kuchyne, ktoré pripravilo SNM  – Spišské múzeum v Levoči.

            V priestoroch divadla boli vystavené aj diela, ktoré vyrobili žiaci našej školy, ktorými sme sa zapojili do súťaže mesta „LEVOČA NA JAR“. Hlasovať o výherných dielach bude verejnosť. Hlasovanie bude prebiehať od 1.4. do 15.5.2023 online na webstránke mesta www.levoca.sk. Budeme Vás o tom včas informovať.

            Do jarného podujatia sa zapojili: Mgr. Zuzana Ušáková, Mgr. Viktória Starinská, Mgr. Katarína Sanitriková, Ing. Rastislav Pomikala, Bc. Jana Cmorejová, Mgr. Miroslava Suchá, Mgr. Eva Kovaľanová, Katarína Lisovszká a Bc. Mária Dzurillová

          • OKRESNÉ - DEKANSKÉ - KOLO BIBLICKEJ OLYMPIÁDY!

          • 31.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Dňa 28.3.2023 sa konalo okresné (dekanské) kolo Biblickej olympiády v kategórii ZŠ a osemročných gymnázií. Témou boli knihy: Ester, Judita, Nehemiáš a 1. list Petrov.

            Našu školu reprezentovalo 3 členné družstvo: Barbora Bartošová (IX.A), Klára Pomikalová (VIII.A) a Peter Gibala (VIII.A). A boli úspešní. Získali 1. miesto, teda aj postup do Diecézneho kola, ktoré sa uskutoční v apríli.

            Srdečne blahoželáme k úspechu a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

            Pripravila: Mgr. Mária Žecová

          • TRIDSAŤSEDMIČKA PRIVÍTALA PREDŠKOLÁKOV!

          • 30.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            V dnešné dopoludnie bolo opäť v našej škole rušno. Nebolo to spôsobené aktivitami, ktoré prebiehajú bežne, no dnes boli o niečo výnimočnejšie.

            Našu školu navštívili predškoláci, ktorí spoločne so svojimi rodičmi spoznávali triedy, odborné učebne, chodby, technickú dielňu, ale aj oddychové zóny a všetko, čo k tomu patrí. Do školy zavítali aj predškoláci z MŠ, G. Haina a MŠ, Železničný riadok, ktorí prišli spoločne so svojimi pani učiteľkami. 

            Hostí ráno privítala pani riaditeľka, Mgr. Martina Stašková, ktorá rodičom a predškolákom poskytla informácie ohľadom zápisu, škole a zodpovedala otázky, ktoré rodičov zaujímali. Následne sa školskými chodbami, učebňami a triedami ozýval detský ruch a ďalšie otázky rodičov. Naši žiaci predviedli používanie tabúľ, interaktívnych premietačiek, čítanie, hry, básničky, zapájali predškolákov do aktivít a nenechali ich ani minútu oddýchnuť. Malí predškoláci, ktorí sa už do školy veľmi tešia sa nedali zahanbiť ani trochu. Predviedli nám, že im ide písanie, počítanie, poznajú písmenká, maľujú obrázky a dokonca vedia aj po anglicky.

            Milí predškoláci, vážení rodičia.

            Veľmi NÁS teší, že ste sa prišli pozrieť v takom počte. Určite ste cestou zo školy prišli na ďalšie nezodpovedané otázky, ktoré patria k životu školy. 

            Na našom školskom webe nájdete všetky potrebné informácie a podklady k zápisu. Sledujte web stránku školy a v prípade akýchkoľvek otázok nám neváhajte napísať, zavolať.

            Prajeme Vám ešte úspešné dni a tešíme sa na Vás od budúceho pondelka pri ZÁPISE do 1. ročníka.

            Mgr. Martina Stašková, riaditeľka školy 

          • O BIELEJ PANEJ, KTORÁ NESTRAŠÍ!

          • 29.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Volala sa Juliana. 

            Za bozk zradila krajinu, za krajinu obetovala svoju hlavu.

            Žila v čase, keď Slovensko bolo súčasťou veľkej krajiny - Uhorska. Vládol tu cisár z rodu Habsburgovcov a žilo sa veľmi ťažko. Narodila sa v zámožnej rodine v Ožďanoch a keď mala 20 rokov vydali ju za Jána Korponaya. Spolu sa presťahovali na Spiš - do Levoče. Tu sa spája jej život a osud s víťazstvami a porážkami.

            Nebudeme prezrádzať všetko no spomenieme, že Levočania a návšetvníci mesta si spájajú jej osud aj s knihou, ktorú napísal Mór Jókai a v nej Julianu opísal ako krásnu pani, ktorá zradila mesto.

            O krátkom a tak trochu smutnom živote nám dnes všetko dôležité porozprávala lektorka SNM - Spišského múzea v Levoči Mgr. Ivana Schneider.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie v múzeu.

            Pripravili: trieda 8.A a Mgr. Martin Kokavec

          • DEŇ UČITEĽOV - ĎAKOVNÝ LIST!

          • 28.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Pri príležitosti DŇA UČITEĽOV mesto Levoča udelilo našej škole ĎAKOVNÝ LIST za aktívny prístup pri výchove a vzdelávaní, kreativitu a úsilie, ktoré sme vynaložili počas rokov 2020 - 2022.

            Ďakujeme za vynikajúci kultúrny program, ktorý nás vzpružil, potešil a dodal oslavám dňa ten správny nádych.

            ZŠ, G. Haina 37, Levoča

          • ZIMU SME UŽ ODOHNALI ...

          • 29.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            ...a dúfajme, že sa už nevráti. Všetci už chceme mať krásnu, slnečnú a teplú jar.... A preto sme sa rozhodli, že my, deti z 1. C spolu s našimi kamarátmi predškolákmi, pani učiteľkou Mgr. D. Petrovičovou a jej študentkami praktikantkami z MŠ G. Hermanna, si pripomenieme známu ľudovú tradíciu vynášanie Moreny. Vždy v nedeľu, dva týždne pred Veľkou nocou naši predkovia upálili a vyhodili Morenu do potoka. Tak sme sa vybrali, hoci nie v nedeľu, ale v stredu 29.3.2023, k Levočskému potoku, kde sme Morene zaspievali, poďakovali za jej vládu počas zimy, podpálili a hodili do potoka. Morena plávala dolu potokom a my sme za ňou pozerali, až kým nám zmizla z dohľadu.

            Deťom sa ľudové tradície páčia, takže sa im budeme venovať aj inokedy, na čo sa veľmi tešíme.

            Ďakujeme za spoluprácu pani učiteľke Mgr. Dáši Petrovičovej.

            Pripravila Mgr. Miroslava Suchá

          • BLAHOŽALANIE KU DŇU UČITEĽOV!

          • 28.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Tridsaťsedmička praje všetko najlepšie všetkým učiteľom k ich sviatku a pripája video, ktoré si pripravili moderátori školskej televízie.

            VŠETKO NAJLEPŠIE!

          • 25 ROKOV MATEMATICKÉHO KLOKANA!

          • 27.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Každoročne sa naša škola zapája do medzinárodnej matematickej súťaže pre žiakov základných a stredných škôl Matematický klokan. Dnes oslávila súťaž už svoje štvrťstoročie. Súťažilo 67 žiakov 1. – 4. ročníka a 3 milovníčky matematiky zo 6. A triedy, ktoré súťažia každoročne od nástupu do školy.

            Ako sa nám v jubilejnom ročníku darilo, to sa dozvieme najneskôr 18. apríla po prihlásení na stránku Matematického klokana pod svojím kódom. Výsledky a najúspešnejších „klokanov“ zverejníme na stránke školy.

            Pripravila: Mgr. Mária Guffová

          • SVETOVÝ DEŇ VODY V 2.B TRIEDE!

          • 22.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Svetový deň vody si každoročne pripomíname  22. marca.

            Čo je to voda? Odkiaľ sa berie? Ako sa čistí? Čo ju znečisťuhe? Kde sa nachádza? Aké má skupenstvá? Ako ňou neplytvať ...?

            Odpovede na tieto, no i mnohé ďalšie otázky dnes hľadali v 2.B.

            Pripravila: Mgr. Katarína Sanitriková

          • ŠKD - V MARCI SME V KNIŽNICI!

          • 19.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Kde by ste hľadali žiakov ŠKD v marci? Uhádli ste to? 

            Áno, vybrali sa do knižnice a pripomenuli si, že mesiac marec je venovaný knihám. Preto sa rozhodli dňa 16.marca 2023 navštíviť knižnicu Jána Henkela v Levoči. Návšteva bola venovaná najznámejšiemu zberateľovi ľudovej slovesnosti Pavlovi Dobšinskému spojená s prezentáciou jeho tvorby, života tiež kvízom a čítaním rozprávok.

            V rozprávkach zvykne na konci zazvoniť zvonec, no naše čítanie rozprávok bude pokračovať ďalej a tak pomyselný zvonček určite necháme ešte chvíľu oddychovať.

            Pripravila: Katarína Lisovszká

          • PROJEKT PRECIOUS PLASTIC SLOVAKIA!

          • 17.3.2023 ZŠ? G. Haina 37, Levoča

            Ako premeniť plastový odpad na nové, praktické a dizajnové produkty? Ako sa dajú postaviť recyklačné stroje, ako pracujú? Ako funguje plastová banka? To všetko sme sa dozvedeli na interaktívnej prednáške tvorcov projektu Precious Plastic Slovakia. Ing. Martin Vasko a Ing. Samuel Ruščák nám aj naživo predviedli recyklovanie: plastové vrchnáčiky - drť - tavenina - pravítko, kľúčenka Slovensko, náušnice.

            Táto prednáška sa uskutočnila  v rámci projektu ČAJ, do ktorého sme zapojení a teda vďaka patrí aj firme PYRODYN spiš s.r.o.. 

            Ďakujeme.

            Vaši siedmaci.

            Pripravila: Mgr. Martina Grohoľová

          • BESEDA S HORSKÝM ZÁCHRANÁROM!

          • 16.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Deti z 1.C sa už nevedeli dočkať, kedy už pôjdu na besedu s horským záchranárom. Boli totiž pozvaní ich bývalou pani učiteľkou z MŠ G. Haina, I. Ščurkovou.

            Deň 15. marec sa konečne blížil a tak hurá do škôlky. Prváci majú prírodu a hory veľmi radi a chceli sa dozvedieť o práci horských záchranárov čo najviac. Pán Ján Dubecký, horský záchranár a tiež kaplán, pútavo deťom rozprával o jeho práci, zážitkoch z rôznych zásahov, ukázal im všetky pomôcky a prístroje, ktoré používajú pri záchrane ľudských životov. Deti si mali možnosť aj vyskúšať jednotlivé veci, čo nie je možné hocikedy. Veľmi sa im to páčilo a na záver sa mu odmenili pekným obrazom s vrtuľníkom v horách pri záchrannej akcii, ktorý vlastnoručne ešte v škôlke namaľovali a nechýbala ani bonboniéra a poďakovanie.

            Ak bude mať pán Dubecký čas a chuť, príde aj k nám do školy na 1. stupeň si s nami pobesedovať. Verím, že by ste sa aj vy, naši žiaci, potešili.

            No a na záver patrí veľká vďaka pani riaditeľke MŠ Mgr. Lenke Košíkovej, že nám dovolila prísť a pani učiteľke Mgr. Ivete Ščurkovej, ktorá to všetko zariadila.

            ĎAKUJEME!

            Pripravila: Mgr. Miroslava Suchá

          • OZNAM - TESTOVANIE T9 - 2023 (T9-2023)!

          • 16.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Riaditeľstvo Základnej školy, Gašpara Haina 37 v Levoči, v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov (§150 ods.5) udeľuje žiakom 5. – 8. ročníka dňa 22.3. 2023 (streda) riaditeľské voľno z organizačných dôvodov –  Testovanie T9 2023.

            Mgr. Martina Stašková, riaditeľka školy

          • V ZAMATE A V ČIPKÁCH - 8.A V SPIŠSKOM MÚZEU SNM V LEVOČI!

          • 15.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Možnosť nahliadnúť do sveta barokovej módy nemáme každý deň. A ak k tomu pridáme aj to, ako sa obliekala zaujímavá postava našich dejín - LEVOČSKÁ BIELA PANi - Juliana Korpopnayová, tak to znamená, že sme sa ocitli v Spišskom múzeu SNM v Levoči.

            Žiaci 8.A triedy sa dnes (15.3.2023) vybrali spoznávať a objavovať to, čo bolo trendom v obliekaní v dobe, v ktorej Juliana Korponayová žila.

            Edukačným programom nás previedla Mgr. Zuzana Demčáková, ktorá nám predstavila základne prvky - časti  obliekania dámskej a pánskej módy v období baroka. Na figurínach a banneroch nám ďalej ukázala ako sa obliekala samotná Juliana Korponayová a Štefan Andráši. Videli a ohmatali sme si aj kúsky látok - zamat, mušelín, satén a podobne.

            V druhej časti programu sme vypracovali pracovný list, ktorý preveril naše vedomosti a potom sme tvorili vlastné návrhy vzoru látky pre dámske barokové šaty.

            Určite sa spoločne vyberieme na ďalšie stretnutie z ktorého Vám prinesiem opäť fotodokumntáciu.

            Vaša 8.A trieda.

            Pripravil: Mgr. Martin Kokavec

          • LYŽIARSKY VÝCVIK - 7. ROČNÍK!

          • 12.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            V termíne 27.2. – 3.3.2023 sa 26 žiakov 7. ročníka zúčastnilo lyžiarskeho výcviku v lyžiarskom stredisku SKI Centrum Strednica v Ždiari.

            Kurz bol organizovaný s dennou dochádzkou, kde okrem iného bol zabezpečený aj obed a pitný režim v stredisku. Žiaci boli rozdelení do 3 skupín, ktoré mali na starosti p. uč. Mgr. Pavol Petrovič, Mgr. Štefánia Tomalská Repaská a Mgr. Roman Gaduš.

            Lyžiari mali počas celého týždňa možnosť vyskúšať viac tipov zjazdoviek. Nelyžiari začínali úplnými základmi na miernom svahu a postupne skúšali jazdu na vleku. Tí, ktorí sa v lyžovaní zdokonalili, mohli neskôr lyžovať aj na náročnejších zjazdovkách. V pondelok sme zažili vietor aj sneh, ale od druhého dňa, až do konca výcviku nás čakalo už len pekné počasie. Sme radi, že kurz prebehol hladko, bez ťažkostí, či úrazov a žiaci si priniesli domov kopec nových zážitkov.

            Pripravil: Mgr. Pavol Petrovič

          • OZNAM - JARNÉ PRÁZDNINY!

          • 2.3.2023 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Vážení rodičia a milí žiaci, 

            oznamujeme Vám, že v termíne od 6.3.2023 (pondelok) do 10.3.2023 (piatok) sa konajú jarné prázdniny.

            Školské vyučovanie sa opäť začne v pondelok 13.3.2023. 

            Prajeme Vám príjemné prežitie jarných prázdnin!

            Mgr. Martina Stašková, riaditeľka školy

          • OZNAM O TESTOVANÍ ŽIAKOV T9 2022!

          • 20.2.2023, ZŠ, G. Haina 37, Levoča 

            Vážení rodičia, milí deviataci,

            celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ (Testovanie 9 2023 alebo T9 2023) sa uskutoční 22. marca 2023 (streda) z predmetov:

            • matematika (MAT) a slovenský jazyk a literatúra (SJL) 

            Testovania sa zúčastnia  žiaci 9. ročníka základných škôl a 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom v SR vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (okrem žiakov s mentálnym postihnutím).

            Náhradný termín Testovania 9 2023 sa uskutoční 4. apríla a 5. apríla 2023.

            Všetko potrebné a dôležité oznamy a odkazy nájdete aj na webovej stránke NUCEM.  

            Mgr. Silvia Verbovská, výchovný poradca