• JESENNÉ TVORENIE!

          • 27.10.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Zlé jazyky hovoria, že jeseň je melancholická. V skutočnosti je plná farieb, vôní a kúziel, ktoré čakajú na to, aby sme ich objavili. A objavili sme ich aj my. Pestrofarebné listy sa premenili na ježkové pichliače, tekvice na strašidielka. Druháci vyrobili lesných škriatkov a prváci naaranžovali jesenné kytičky. Okrem týchto vecí, zdobili chodbu aj svietniky a voňavé strašidielka. 

            Odmenou nám bolo skrášlenie 1. stupňa a sladká odmena pre všetkých, ktorí sa na tejto aktivite zúčastnili.

            Pripravila: Mgr. Viktória Starinská

          • OBLEČTE SA DO FARIEB JESENE!

          • 26.10.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Dnešný deň sa niesol v znamení farieb jesene. Žiaci našej školy prišli vyzdobení a skrášlení motívmi listov, jabĺk, tekvíc a gaštanov.

            Za najkreatívnejšiu triedu si učitelia našej školy zvolili 1.C z 1. stupňa a 5.A z 2. stupňa.

            Víťazi sa tešili sladkej odmene. Prajeme Vám, aby ste si cez jesenné prázdniny užili toto krásne obdobie babieho leta. 

            Vaša žiacka školská rada.

          • JESENNÉ PRÁZDNINY!

          • 26.10.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Vážení rodičia, milí žiaci!

            Oznamujeme Vám, že v dňoch 28.10.2022 (piatok) až 31.10.2022 (pondelok) majú žiaci školy JESENNÉ PRÁZDNINY.

            Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedené dni nebude v prevádzke ŠKD a školská jedáleň pri ZŠ, G. Haina 37 v Levoči.

            Vyučovanie po jesenných prázdninách sa opäť začne 02.11.2022 (streda)

            Mgr. Štefánia Tomalská Repaská, riaditeľka školy

          • NIE, NIE JE NÁM SMUTNO ZA ŠKȎLKOU!

          • 24.10.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            "... nie, nie je nám smutno za škôlkou ..." - skonštatovali naši prváčikovia z 1.B triedy na otázku bývalej pani učiteľky Evičky z MŠ na ulici G. Haina.

            Počas celého školského roka budeme túto škôlku navštevovať a naopak, škôlkári prídu medzi nás. Prvou spoločnou aktivitou bolo divadelné predstavenie Červená Čiapočka v podaní úžasného UJA ĽUBA, ktorý nás svojimi piesňami "vtiahol" do deja rozprávky tak, ako keby sme ju počuli prvý krát. Pokecali sme si so "staro-novými" kámošmi, vystískali súrodenca, bratranca, (učka svoju neterku) … a po občerstvení, ktorým nás milo prekvapili, ostalo už len poďakovať za pozvanie a rozlúčiť sa. Nabudúce - "ŠARKANIÁDA" u nás v škole.

            "Šarkan letí, pozor deti, na nôžky si pozor dajte, šarkany nezamotajte!!!"

            ... a zamotali a potrhali, ale ani jedna slzička nestiekla po líčku, lebo nás na ihrisku čakalo "prekvapko" - športové súťaže. A kto bol víťazom? Všetci zúčastnení - škôlkári, ktorí tentokrát prijali pozvanie k nám do školy a my, prváci z 1.B. Ak deti odchádzajú s otázkou "Čo budeme robiť nabudúce?" Znamená len jedno - cítili sa u nás super a tešia sa na ďalšie spoločné aktivity. Aké? Neprezradíme... ale vopred sa tešíme!

            Pripravila: Mgr. Viera Jankovčínová

          • HVEZDÁREŇ A PLANETÁRIUM V PREŠOVE!

          • 24.10.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Posledné týždne sa naši štvrtáci na hodinách prírodovedy venovali téme vesmír, ktorého súčasťou je aj naša planéta Zem.

            Kvôli lepšej predstave sme sa 20.10.2022 zúčastnili exkurzie do Hvezdárne a planetária v Prešove. Doplnili sme si vedomosti o všetkých vesmírnych telesách, ktoré na seba navzájom pôsobia, o planétach slnečnej sústavy, o spôsoboch skúmania vesmíru. Veľkou zaujímavosťou bola téma súhvezdí, ktoré žiaci videli na nočnej oblohe za bieleho dňa a to vďaka planetáriu, ktoré je na to ako stvorené, pretože predstavuje zmenšenú oblohu na kupole svojej projekčnej miestnosti. Bolo nám vysvetlené, čo v skutočnosti znamená ,,padajúca” hviezda. Bolo to také zaujímavé, že každý z nás si tam tú svoju ,,šťastnú” určite našiel.

            Štvrtkové dopoludnie bolo pre nás nezabudnuteľným zážitkom.     

            Pripravili: Mgr. Andrea Novotná, Mgr. Viktória Starinská a Mgr. Drahomíra Slobodová                       

          • OBLEČ SA VO FARBÁCH JESENE!

          • 20.11.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            I keď slnko chodí skôr spať, jeseň radosť tiež môže dať,

            stromom dáva farby krásne, že sa o nich píšu básne.

            Žltá, hnedá, oranžová, tá sa dlho nezachová,

            ale i tu krátku chvíľu, tá krása dá žitia silu.

            V posledný deň pred jesennými prázdninami (štvrtok 27.10.2022) si žiaci našej školy majú možnosť spestriť deň „farbami a vzormi jesene“. Žiaci do školy prídu oblečení v pestrých farbách jesene, môžu si na tvár alebo na oblečenie namaľovať listy, ježkov, vyzdobiť oblečenie, pripnúť nejaké jesenné ozdoby, čokoľvek, čo im nejakým spôsobom pripomína toto krásne ročné obdobie. Kreativite sa medze nekladú.

            Cez prestávky si jednotlivé kolektívy tried pofotíme a najkreatívnejšiu triedu po hlasovaní odmeníme sladkou odmenou.

            Vaša žiacka školská rada

          • ŠKOLSKÉ KOLO TECHNICKEJ OLYMPIÁDY!

          • 16.10.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Dňa 11.10.2022 sa uskutočnilo školské kolo Technickej olympiády.

            Súťažilo sa v dvoch kategóriách:

            kategórii A (žiaci 8. a 9.r.) súťažili 5 žiaci. V kategórii B (žiaci 5. až 7. r.) súťažili 4 žiaci. Tohtoročná technická olympiáda sa realizovala formou online testu z techniky.

            Najúspešnejšími žiakmi v kategórii A boli žiaci: Ľuboš Orinčák, 9.B a Alex Koky, 9.B. Náhradníkom bude Jozef Vronč z 8.B triedy.

            Víťazom kategórie B sa stal Samuel Vrabeľ zo 7.C triedy.

            Veríme, že víťazi budú zodpovedne hájiť odbornú úroveň vzdelávania predmetu Technika v našej škole.

            Pripravil: Ing. Rastislav Pomikala

          • TURISTICKÝ KRÚŽOK!

          • 16.10.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            V jeseni tohto školského roku žiaci prírodopisno-zemepisno-turistického krúžku absolvovali dva turistické výlety. Prvý výlet bol v okolí Levoče. Prvá zastávka trasy bola Odorica, na ktorej žiaci sledovali za ohradou pasúce sa kone a pohladili si mačičky, potulujúce sa po farme. Odorica sa nachádza v nadmorskej výške 680 metrov na úpätí Medvedích vrchov pri prameni Odorice. Jedná sa o bývalý majer vybudovaný v 19. storočí grófom Czákym zo Spišského Hrhova. Konečná zastávka turistického výletu bola pri Hájenke, kde si žiaci oddýchli pri rôznych loptových hrách a opiekli si prinesenú klobásku a slaninku.

            Druhý výlet na Klauzy  absolvovali v Národnom parku Slovenský raj. Vodná nádrž Klauzy pri Smižanoch má svoje neobyčajné čaro. Nachádza sa v prekrásnom prostredí, obkolesená tunajšími kopcami a hustými lesmi. Svojou pôvabnou, ba až romantickou atmosférou vás očarí v každom ročnom období. Nachádza sa vo východnej časti Slovenského raja na Bielom potoku. Úsek Bieleho potoka od nádrže až k jeho ústiu do Hornádu o dĺžke cca 6 kilometrov je nazývaný Tomášovská Belá. Nádrž s 7,8 metrov vysokou hrádzou bola do roku 1950 využívaná k splavovaniu dreva do obce Smižany k Smižanskej Maši. V súčasnosti sa voda z priehrady už nevyužíva a priehrada samotná je využívaná k chovu rýb.

            Verím, že mladí turisti  objavili ďalšie krásne miesta nášho regiónu a vychutnali si slnečné dni v malebnej prírode vrátane stúpačiek a rebríkov v Slovenskom raji.

            Pripravila: Ing. Mária Brečková

          • 1. MIESTO V OKRESNOM KOLE V MALOM FUTBALE

          • 12.10.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Dnes sa v Spišskom Podhradí uskutočnilo okresné kolo v malom futbale v kategórii mladších žiakov.

            Naši chlapci v zložení: Šimon Ambrózy, Leo Szabo, Tomáš Heimschild, Maxim Lazišťan, Roman Lesňák, Tomáš Berko, Adam Stanko a Norbert Pollák získali prvé miesto a postúpili na krajské kolo do Prešova.

            Pripravil: Mgr. Roman Gaduš

          • TÝŽDEŇ ZDRAVIA 5. - 9.

          • 10.10.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Aj na našej škole sa pri príležitosti Svetového dňa výživy v týždni od 3. októbra do 7. októbra  uskutočnil Týždeň zdravia. Dôležitou úlohou na II. stupni v tomto týždni bolo doniesť čo najväčšie množstvo zdravej výživy na desiatu. Tento rok sme sa zamerali okrem zdravej stravy aj na zlepšenie fyzickej kondície a vo štvrtok o 9.00 hod. sme zrealizovali Beh za zdravé srdiečko.

            V stredu 5. októbra sa žiaci v priebehu 2. a 3. vyučovacej hodiny zúčastnili prednášky o zdravej výžive. Prednášajúca p. Šaradinová zaujímavým spôsobom prezentovala 4 piliere zdravia. Okrem  zdravého stravovania školáka sa venovala aj pitnému režimu, pohybu a spánku. Zdôraznila význam správneho pomeru bielkovín, sacharidov, lipidov v potrave. Upozornila, že zdravý tanier školáka musí obsahovať okrem makroživín aj významné mikroživiny hlavne vitamíny a minerálne látky. Podotkla, že nesmieme zabúdať ani na vlákninu, ktorá sa nachádza v celozrnnom pečive, ovocí, zelenine  a priaznivo pôsobí na funkciu čriev a celkovú imunitu. Pripomenula, že človeku prospieva najmä pitie čistej vody, pretože sladké nápoje zvyšujú obsah cukrov v strave. Taktiež poukázala na pozitívne účinky pravidelného cvičenia a zdravého spánku.  Upozornila, že nedostatok spánku vyvoláva poruchy správania a pozornosti, zhoršuje pamäť a spomaľuje rast školáka. Veríme, že žiakov táto prednáška zaujala a odniesli si z nej veľa poznatkov o zdravom spôsobe života, ktorými sa budú v budúcnosti riadiť.

            Nezabúdajme jesť päť krát denne a pri výbere stravy sa riaďme potravinovou pyramídou!

            Na 1. mieste v nosení zdravej desiaty sa umiestnila 8.B, na 2. mieste 6.B a na 3. mieste 5.A. Blahoželáme!                                                           

            Jesť - to je nevyhnutnosť, ale správne jesť - to je umenie!“

            Pripravili: Ing. Mária Brečková, Ing. Rastislav Pomikala, Mgr. Pavol Petrovič a Mgr. Silvia Verbovská

          • TÝŽDEŇ ZDRAVIA 1. - 4. ROČ.

          • 10.10.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Tak, ako každoročne, aj tento prvý októbrový týždeň sme sa potešili z nášho obľúbeného ,,Týždňa zdravia”.

            ,,Hnedý” pondelok sa niesol v znamení celozrnného pečiva, cestovín a zemiakov. Žiaci si okrem celozrnnej desiaty priniesli aj zemiaky, z ktorých vyrábali pečiatky. Veľmi sa nám všetkým darilo, o čom svedčia aj nádherné zábery.

            V ,,zelený” utorok sme pondelkovými výrobkami vypečiatkovali ľubovoľne zvolenú zeleninu. Vznikli nám krásne výtvarné práce.

            ,,Biela” streda bola krémiková. Všetci sme ochutnali bielu pochúťku.

            Aby aj naše srdiečko zostalo navždy zdravé, tak sme sa mu venovali štvrtkovým ,,červeným” behom na našom školskom ihrisku.

            ,,Medový” piatok sa tiež vydaril. Ochotný včelár, mimochodom bývalý žiak našej školy,  Pavol Skoumal, nás pútavou formou oboznámil so životom včiel. Nie menej zaujímavé boli výrobky, ktoré vlastnoručne vytvoril. Okrem iného sme získali vedomosť, čo je propolis, včelí vosk, a iné produkty prospešné nášmu zdraviu. … a medík bol mňamka!

            Pripravili: Mgr. Andrea Novotná, Mgr. Viera Jankovčínová a Mgr. Viktória Starinská