• NAKONIEC "SLNEČNÝ" ŠKOLSKÝ ŠPORTOVÝ DEŇ!

          • 4.6.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Ráno 4.6.2022 to vôbec nevyzeralo, že bude svietiť slnko. Zobudili sme sa do ďaždom zaliatého dňa a verili sme, že okolo 9:00 bude po daždi. Tridsať minút po deviatej to nakoniec vyšlo a my sme mohli otvoriť náš ŠKOLSKÝ ŠPORTOVÝ DEŇ.

            Pohotová reorganizácia a všetky aktivity boli pripravené aj v priestoroch školskej budovy a samozrejme aj telocvične. Všetci sa postupne vystriedali na stanovištiach, kde prekonávali svoje limity a dávali si nové výzvy, takže určite každý postupne úspešne zvládol všetko. Športový deň sa niesol v znamení hesla "Nesúťažíme, ale športujeme pretože u nás vyhrávajú všetci, tak ako deti aj ich rodičia.".

            Celé dopoludnie sa niesla v duchu dobrej nálady, príjemných rozhovorov a konečne aj spoločných stretnutí, pretože po dlhej dobe sme sa mohli všetci stretnúť aj takto. Atmosféru dopoludnia dotváral aj náš maskot ZAJAC, ktorý bol naozaj všade. 

            Po aktivitách, skákacom hrade a hasičskom kurze sme sa konečne dostali aj k programovej lahôdke dňa, ktorou bol samozrejme vynikajúci guláš.

            Čo dodať na záver? Veríme, že deň naplnil, to čo sme očakávali a už teraz sa tešíme na podobné školské aktivity.

            Vaša ZŠ, G. Haina 37, Levoča

          • PRÍRODOVEDNÁ EXKURZIA BARDEJOV - PREŠOV!

          • 3.6.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Žiaci 6.A, 6.B, 6.C, 7.A a 7.B triedy sa dňa 31.mája 2022 zúčastnili zaujímavej exkurzie. 

            Šarišské múzeum v Bardejove ponúka pre svojich návštevníkov tri stále expozície, ktorých súčasťou je aj Prírodovedná expozícia.  Expozíciu tvorí viac ako 1700 exponátov rastlín a živočíchov. Okrem rastlinstva a živočíšstva slovenskej prírody je možné si pozrieť aj výstavu exotickej fauny z Ameriky, Afriky a Ázie.  Živočíchy a rastliny sú tu vystavené v zjednodušene znázornenom prírodnom prostredí, podobne, ako žijú vo voľnej prírode. 

            Okrem Prírodovednej expozície sme navštívili aj  Baziliku sv. Egídia postavenú v gotickom štýle. Počiatky chrámu siahajú do 13. storočia. Pred vchodom do chrámu sa nachádza socha sv. Floriána, patróna hasičov, postavená na pamiatku veľkého požiaru v roku 1774. Vpravo od nej sú umiestnené staré historické zvony Urban a Ján. K vzácnym stredovekým pamiatkam patrí súsošie Golgoty z konca 15. storočia a aj plastika sv. Egídia biskupa z roku 1466.  Žiakov okrem interiéru kostola uchvátil výhľad na mesto Bardejov z veže tejto baziliky. Bez problémov  zvládli 182 schodov. 

            Múzeum ľudovej architektúry, skanzen v Bardejovských kúpeľoch má 24 expozičných objektov, ktoré prezentujú ľudovú kultúru a staviteľstvo  slovenského a rusínskeho obyvateľstva. Dominantou skanzenu sú dvadrevené chrámy prenesené z dediny Zboj a z blízkej obce Mikulášová, ktoré sú skvelou ukážkou sakrálnej architektúry. V skanzene nájdete aj obytné zrubové domy či objekty s technickým zariadením: kováčsku vyhňu, sýpky, sušiareň ovocia i studňu a stodoly. Žiakov veľmi zaujali starobylé domčeky s dobovým nábytkom.

            Solivar v Prešove je národná kultúrna pamiatka a zároveň jedna z najvýznamnejších technických pamiatok na Slovensku. Pochádza zo 17. storočia. Tento unikátny komplex technických objektov slúži na čerpanie a varenie soli zo soľanky, ktorá sa čerpala v koženom mechu s obsahom asi 5 - 7 hl. Žiaci sa zoznámili  s objektami na ťažbu, s kováčskymi dielňami, varňou, skladmi soli, klopačkou a aj so šachtou Leopold. Táto šachta je hlboká 155 metrová jama, pôvodne nazývaná aj Cisárska. Nad touto šachtou bola postavená budova gápľa, ktorý bol jedným z najväčších v strednej Európe a jeho mechanizmus bol otáčaný štyrmi pármi koní.

            Žiakom sa veľmi páčili stroje aj mechanizmus výroby soli. Zaujal ich výklad aj informácia, že kokošovský dub využili taktiež na stavbu lodí Krištofa Kolumba.

            Pripravila: Ing. Mária Brečková         

          • DOBEHLI SME DO FINÁLE! BEH POZA ŠKOLU - 10. KOLO! DEŇ DETÍ!

          • 1.6.2022 ZŠ, G. Haina 37, Levoča

            Dobehli sme do finále! Hurá! 10 kôl - 10 týždňov je za nami. To dnešné sa nieslo v znamení MEDZINÁRODNÉHO DŇA DETÍ a opäť si s nami prišli zabehnúť svoje kolo aj rodičia. ĎAKUJEME.

            Keďže sa jedná o záverečné kolo, máme tu pre Vás zopár pokynov ako postupovať ďalej, a kde odovzdávať nalepené žetóny:

            Prikladáme Vám VZOR, ako má vyzerať odovzdaný hárok, na ktorom budú nalepené žetóny za všetkých 10 kôl BEHU POZA ŠKOLU. 

            • Žiaci 1. stupňa odovzdávajú svoje hárky s nalepenými žetónmi v priebehu štvrtka a piatka (2.6. a 3.6.) pani učiteľke Mgr. Viktórii Starinskej, ktorá ich za Vás odovzdá pani riaditeľke.  
            • Žiaci 2. stupňa ich majú možnosť priamo odovzdať do riaditeľne školy do pripravenej krabice, a to tiež v priebehu štvrtka a piatka (2.6. a 3.6.2022)

            VZOR HÁRKU s nalepenými žetónmi a údajmi:

            Samozrejme, že nesmú chýbať ani výsledky z dnešného kola BEHU NA ČAS.

            1. stupeň:

            V tejto časti sme pripravili výsledky dnešného BEHU POZA ŠKOLU za 2. stupeň a taktiež aj konečnú tabuľku rekordných časov za jednotlivé ročníky pre tento školský rok. 

            Ďakujeme každému, kto sa zapojil a podporil tak svoje zdravie. Veríme, že touto aktivitou sme zahájili 1. ročník a v septembri sa začne opäť BEHAŤ POZA ŠKOLU.

            Vaša ZŠ, G. Haina 37, Levoča